Försvarsmakten tvingas betala miljonbelopp för vattenrening i Uppsala
Ett historiskt domslut markerar slutet på en långdragen tvist mellan Uppsala Vatten och Försvarsmakten. Högsta domstolens beslut att inte ge prövningstillstånd innebär att Försvarsmakten måste ta det ekonomiska ansvaret för PFAS-reningen av Uppsalas dricksvatten.
Mark- och miljööverdomstolens tidigare dom, som nu står fast, ger en tydlig signal till alla aktörer som hanterar miljöfarliga ämnen - förorenaren ska stå för kostnaderna.
"Detta är en viktig princip som nu får genomslag. Den som förorenar vattnet ska också betala för reningen, inte konsumenterna," säger Pär Dalhielm, vd för Svenskt Vatten, i en kommentar till domslutet.
Prejudikat för fler fall
Beslutet kan få stora konsekvenser för liknande fall runt om i landet. Flera kommuner har drabbats av PFAS-föroreningar från Försvarsmaktens tidigare användning av brandskum, och denna dom kan bana väg för fler ersättningskrav.
För landets VA-organisationer är detta en betydelsefull seger som bekräftar principen om att den som förorenar också ska betala för saneringen. Detta kan potentiellt spara miljontals kronor för landets vattenabonnenter som annars skulle behövt bära kostnaden genom höjda VA-taxor.
Framtida konsekvenser
Domen sätter en ny standard för hur kostnader för vattenrening ska fördelas när föroreningar kan spåras till en specifik källa. Den stärker också VA-organisationernas position i framtida förhandlingar om ersättning för reningskostnader.
"Ett rent vatten utan föroreningar är både enklare och billigare att rena. Nu får vi ett viktigt prejudikat som visar att kostnaderna ska bäras av förorenaren, inte konsumenterna," avslutar Dalhielm.